Chinees bezoek in Groningen

Op zaterdag 1 februari waren de 2 Chinese monniken te gast bij de Maha Karuna groep in Groningen. Voor de gelegenheid was er een extra Zen op zaterdag georganiseerd en mede door onze buitenlandse gasten en de aanwezigheid van André van der Braak was de toeloop groot.

Met 30 mensen begonnen we, zoals gebruikelijk, met een uurtje mediteren, waarna André een inspirerende en interactieve teisho gaf, die bijna doorliep tot aan de lunch. Na de lunch hebben de monniken en de andere deelnemers zich geruime tijd geoefend in Zenzientekenen, binnen, en Wandelen in stilte, op het platteland.

Een persoonlijk en openhartig gesprek van de groep met de monniken volgde, waarbij opviel dat onze gasten bereid waren op elke vraag in te gaan en vaak met een kwinkslag antwoord gaven.

De Zendag werd op een bijzondere wijze afgesloten. Eerst zongen de monniken de Hartsoetra in het Chinees, waarna de andere deelnemers de Hartsoetra in het Nederlands zongen, plus de Avatamsaka soetra en de soetra van Kwan Yin. (De monniken wisten te vertellen dat zingen een belangrijk onderdeel is in de chinees boeddhistische praktijk: ’s morgens een uur soetra’s zingen en ’s middags een uur).

Na een bezoek aan de zendo (Zaal van de stomende natuur) van de Maha Karuna groep werd er nog hartelijk en geruime tijd met elkaar gesproken tijdens een gezamenlijke maaltijd in een Chinees restaurant.

Het was een geslaagde dag, waarbij op viel hoe gemakkelijk de Chinese monniken en de Nederlandse deelnemers samen de stilte delen.

 

Onderstaand een foto-impressie.

Foto’s door Erik van den Brink en Ronald de Caluwé

Dank aan de Maha Karuna Groep Groningen voor het verzorgen van een prachtige dag!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven