Mediteren

Meditatie

Het beoefenen van zitmeditatie (zitten én mediteren) wordt zazen genoemd. Za betekent ‘zitten’ en zen betekent iets als ‘concentratie’, ‘begrijpen’.  Bij zazen kan men denken aan een meditatietechniek, maar dat is het niet. Men zit stil en bewegingsloos op een bankje, kussen of stoel, geconcentreerd met een goede lichaamshouding op elke inademing en uitademing.
De zenweg is een weg van loslaten, van leeg worden. Als zodanig is zen ten diepste verwant met het onaangeklede hart van elke religie. Zen als stilzitten voor het mysterie: zonder woorden, zonder beelden. Want uiteindelijk zijn geschriften en rituelen niets meer dan tijdelijke hulpmiddelen, bestemd om uiteindelijk ook losgelaten te worden.

Zenoefening

Zen vraagt oefening, veel geduld en aandachtig toekijken hoe je telkens weer gehecht raakt, hoe die immer veranderende som van gehechtheden het ik uitmaken waar we zo heilig in geloven.

Maha Karuna Ch’an, onder leiding van Ton Lathouwers, organiseert daarom een viertal sesshins (retraite’s), een meerdaagse zen-activiteit. Je vindt hier een overzicht.
Een dagindeling wordt vrij strak aangehouden.

Zowel in België als in Nederland zijn er op regelmatige tijdstippen vaste zenactiviteiten (zenavonden en zendagen).

Deze site is een coproductie van Jo Ampe en WebZenz.