Mediteren

Meditatie

Wij beoefenen de praktijk van ‘alleen maar zitten’. In het Chinees wordt dat: zhǐguǎn dazuo genoemd. Het Japanse woord shikantaza is in het westen bekender. Door niet iets te doen en alleen maar te zitten, wakker aanwezig te zijn, biedt de stilteruimte in je zich als vanzelf aan. In de meditatie activeren we de werking van de hart-geest: ‘ga van het hoofd naar het ‘hart’ en “leg je hoofd in je buik” het centrum van het intuïtieve weten, voorbij alle woorden. De kern van ‘alleen maar zitten’ is: het tot rust laten komen van alle geestelijke activiteiten, waardoor er bewustwording ontstaat voor de bron waarin die geestelijke activiteiten ontstaan: het is het bewustzijn als zodanig, onze ware natuur.

We zitten alert en wakker op een kussen, bankje of stoel met licht gestrekte rug, kruin naar boven, kin iets ingetrokken, het bekken gekanteld en laten onze adem door onze uitstaande buik stromen. De zenweg is een weg van loslaten, van steeds leger worden. Als zodanig is zen ten diepste verwant met het authentieke hart van elke religie. Zen, stilzitten in ontvankelijkheid voor het mysterie: zonder woorden, zonder beelden. Alle boeddhistische teksten en geschriften zijn uiteindelijk niets meer dan tijdelijke hulpmiddelen, bestemd om uiteindelijk ook weer losgelaten te worden als een vlot dat je naar de andere oever brengt en achter je laat.

Zenoefening

Zen vraagt beoefening, geduld en aandacht in het observeren hoe je telkens weer gehecht raakt aan een gedachte of een gevoel en hoe die immer veranderende som van gehechtheden het ‘ik’   uitmaken waar we zo heilig in geloven, maar wat een grote illusie is.

Maha Karuna Ch’an organiseert onder leiding van Ton Lathouwers sesshins (retraite’s). De sesshins van vijf of tien dagen zijn in stilte. Zitmeditatie afgewisseld door loopmeditatie bepalen het dagritme. Aan het einde van de middag worden soetra’s gezongen. Je vindt hier een overzicht met de data en de dagindeling.

Zowel in België als in Nederland zijn er lokale groepen actief met regelmatige tijdstippen van vaste activiteiten van zenavonden en zazenkai.

 

Scroll naar boven