Mutual Inquiry

Voor Ton Lathouwers is ontmoeting is een ‘harts’woord. In elke ontmoeting kan de diepste vraag van het bestaan opduiken en verwoord worden, als we tenminste in staat zijn om te luisteren. Dat is de kern van een toespraak die hij hield in april 2012 in Steyl.

Hij sprak over mutual inquiry, een bekende praktijk in zen-kringen die zijn gelieerd aan de FAS-society. In de toespraak wordt dit mutual inquiry geïntroduceerd als alternatief voor dokusan (privé-gesprek met de leraar) binnen Maha Karuna Ch’an.

De FAS-society was in Japan een vernieuwingsbeweging die werd gekenmerkt door gelijkwaardigheid. Hisamatsu, de grondlegger van deze beweging, legde een sterke nadruk op het openbreken van hiërarchische structuren, van ongelijkwaardigheid, van machtsverhoudingen. De beweging was gebaseerd op wederzijds respect en op de gedachte dat iedereen van iedereen kan leren, dat het kan ‘gaan stromen’ door ontmoeting.

U vindt de tekst van zijn warme pleidooi voor mutual inquiry en de praktische toepasbaarheid daarvan in zen-retraites via deze link.

Hieronder kunt u luisteren naar deze teisho (of hier downloaden):

Scroll naar boven