Sesshin overzicht

Een retraite of sesshin is een meerdaagse zen-activiteit van bijvoorbeeld drie, vijf of tien dagen, waarbij iedere dag tussen 6:30u ‘s-morgens en 21:30u ‘s-avonds meditatiesessies gehouden worden van clusters van twee meditatiesessies van 30 minuten, afgewisseld met 10 minuten kinhin.

De sesshins vinden plaats in Steyl bij Venlo. Drie keer per jaar in het Heilig Hart klooster (klooster van de Missiezusters van Steyl) en in de zomer in het Missiehuis St. Michaël.

In de sesshins worden de traditionele vormen van de zenmeditatie aangehouden: de sesshins zijn in stilte, beoefening van zazen door ‘alleen maar zitten’ (Chinees, zhǐguǎn dazuo of Japans shikantaza) afgewisseld met kinhin (loopmeditatie), dagelijks zingen van de sutra’s (Boeddhistische teksten), iedere morgen een teisho (dhamma-toespraken) en dokusan (privé-gesprek met de leraar).

Het programma van de sesshin’s van Maha Karuna Ch’an is geworteld in de Chinese Ch’an traditie. Naast 6 perioden van zitmeditatie-loopmeditatie-zitmeditatie per dag, geeft Ton Lathouwers dagelijks een teisho, wordt ’s ochtends Hisamatsu’s Gelofte aan de Mensheid gereciteerd en worden er aan het einde van de middag sutra’s gezongen.

Het is beslist niet nodig uitgebreide ervaring te hebben in het mediteren. Sterker nog: het is de uitdaging van veel mensen die al jaren mediteren om een beginner te blijven. Ook als u nooit eerder bij Maha Karuna geweest bent, kunt u meedoen.
Er zijn geen rangen en standen; de Chinese Zen (Ch’an) is een erg open stroming.

Hieronder een overzicht van data van sesshins.

Om je direct in te schrijven klik op “Inschrijven“.
Aanmelding voor een sesshin kan alleen via deze pagina te doen. Op deze manier komen alle gevraagde gegevens volautomatisch op de juiste plek terecht en is de kans op fouten klein.

Deelnemers van de sesshin kunnen zich bij aankomst melden vanaf 15:30u tot uiterlijk 17:30u. Het programma eindigt op de laatste dag na het middagmaal.

De dagprijs varieert per klooster en is resp. € 65,00 en € 70,00 per dag.

De prijs van een sesshin wordt zichtbaar op het inschrijvingsformulier als u een sesshin selecteert.

DatumInschrijven
Woe 1 – zon 5 december 2021VOL, ivm covid-19 geen wachtlijst
Woe 2 – zon 6 maart 2022 Inschrijven
Woe 25 – zon 29 mei 2022 Inschrijven
Vrij  1 – zon 10 juli 2022Nog niet opengesteld
Woe 23 – zon 27 november 2022Nog niet opengesteld

Deze site is een coproductie van Jo Ampe en WebZenz.