Sesshin overzicht

Een retraite of sesshin is een meerdaagse zen-activiteit van bijvoorbeeld een weekend, vijf of tien dagen waarbij gedurende de dag een aantal meditatiesessies gehouden worden. De traditionele vormen van de zentraining worden gerespecteerd: de stilte, zazen (zitmeditatie), kinhin (loopmeditatie), het zingen van sutra’s (Boeddhistische teksten), teisho’s (dhamma-toespraken, lezingen) en dokusan (privé-gesprek met de leraar).

Het programma van de sesshin’s van Maha Karuna Ch’an is geworteld in de Chinese Ch’an traditie. Naast 6 perioden van zitmeditatie-loopmeditatie-zitmeditatie per dag, geeft Ton Lathouwers dagelijks een teisho, wordt ’s ochtends Hisamatsu’s Gelofte aan de Mensheid gereciteerd en worden er sutra’s gezongen.

Het is beslist niet nodig uitgebreide ervaring te hebben in het mediteren. Sterker nog: het is de uitdaging van veel mensen die al jaren mediteren om een beginner te blijven. Ook als u nooit eerder bij Maha Karuna geweest bent, kunt u meedoen.
Er zijn geen rangen en standen; de Chinese Zen (Ch’an) is een erg open stroming.

Hieronder een overzicht van data van sesshins.

Om je direct in te schrijven klik op “Inschrijven“.
Wij verzoeken u dringend om het aanmelden voor een sesshin altijd via deze pagina te doen. Op deze manier komen alle gevraagde gegevens volautomatisch op de juiste plek terecht en is de kans op fouten klein.
Opgeven via bijv. een privé-mailadres van de organisatoren brengt onevenredig veel werk voor hen met zich mee.

Op de aanvangsdag is de start steeds om 17.00 uur, op de laatste dag eindigt het programma steeds na het middagmaal.

De dagprijs is ca. € 61,00 per dag. De prijs van een sesshin wordt zichtbaar op het inschrijvingsformulier als u een sesshin selecteert.

Datum Plaats Inschrijven
Zon 17 – zon 24 september 2017 Val Sinestra Meer info
Woe 29 nov – zon 3 dec 2017 Steyl Inschrijven

Wanneer een sesshin VOL is, kunt u zich nog opgeven voor de wachtlijst. Daar kunt u ook aangeven of u last-minute gebeld wilt worden, wanneer iemand zich kort voor aanvang af moet melden.

De data voor 2018 (en 2019) zijn bekend, ze stonden in deze nieuwsbrief, incl. uitleg waarom ze nog niet in bovenstaande table staan.

Deze site is een coproductie van Jo Ampe en WebZenz.