Sesshin overzicht

Een retraite of sesshin is een meerdaagse zen-activiteit van bijvoorbeeld een weekend, vijf of tien dagen, waarbij iedere dag tussen 6:30u ‘s-morgens en 21:30u ‘s-avonds meditatiesessies gehouden worden van clusters van twee meditatiesessies van 30 minuten, afgewisseld met 10 minuten kinhin.

In de sesshins worden de traditionele vormen van de zenmeditatie aangehouden: de sesshins zijn in stilte, beoefening van zazen door ‘alleen maar zitten’ (Chinees, zhǐguǎn dazuo of Japans shikantaza) afgewisseld met kinhin (loopmeditatie), dagelijks zingen van de sutra’s (Boeddhistische teksten), iedere morgen een teisho (dhamma-toespraken) en dokusan (privé-gesprek met de leraar).

Het programma van de sesshin’s van Maha Karuna Ch’an is geworteld in de Chinese Ch’an traditie. Naast 6 perioden van zitmeditatie-loopmeditatie-zitmeditatie per dag, geeft Ton Lathouwers dagelijks een teisho, wordt ’s ochtends Hisamatsu’s Gelofte aan de Mensheid gereciteerd en worden er aan het einde van de middag sutra’s gezongen.

Het is beslist niet nodig uitgebreide ervaring te hebben in het mediteren. Sterker nog: het is de uitdaging van veel mensen die al jaren mediteren om een beginner te blijven. Ook als u nooit eerder bij Maha Karuna geweest bent, kunt u meedoen.
Er zijn geen rangen en standen; de Chinese Zen (Ch’an) is een erg open stroming.

Hieronder een overzicht van data van sesshins.

Om je direct in te schrijven klik op “Inschrijven“.
Aanmelding voor een sesshin kan alleen via deze pagina te doen. Op deze manier komen alle gevraagde gegevens volautomatisch op de juiste plek terecht en is de kans op fouten klein.

Deelnemers van de sesshin kunnen zich bij aankomst melden vanaf 15:30u tot uiterlijk 17:30u. Het programma eindigt op de laatste dag na het middagmaal.

De dagprijs varieert per klooster en is resp. € 61,00 en € 65,00 per dag in 2019 en € 65,00 en € 70,00 per dag in 2020 .

De prijs van een sesshin wordt zichtbaar op het inschrijvingsformulier als u een sesshin selecteert.

DatumInschrijven
Woe 27 november – zon 1 december 2019VOL
Woe 22 – zon 26 januari 2020Inschrijven
Woe 19 – zon 23 februari 2020Inschrijven
Vrij 3 – zon 12 juli 2020Inschrijven
Woe 18 – 22 november 2020Inschrijven

Wanneer een sesshin VOL is, kunt u zich nog opgeven voor de wachtlijst. Daar kunt u ook aangeven of u last-minute gebeld wilt worden, wanneer iemand zich kort voor aanvang af moet melden.