Sesshin overzicht

Een retraite of sesshin is een meerdaagse zen-activiteit van bijvoorbeeld drie, vijf of tien dagen, waarbij iedere dag tussen 6:30u ‘s-morgens en 21:30u ‘s-avonds meditatiesessies gehouden worden van clusters van twee meditatiesessies van 30 minuten, afgewisseld met 10 minuten kinhin.

De sesshins vinden plaats in Steyl bij Venlo. Twee keer per jaar in het Heilig Hart klooster (klooster van de Missiezusters van Steyl) en twee keer in het Missiehuis St. Michaël.

In de sesshins worden de traditionele vormen van de zenmeditatie aangehouden: de sesshins zijn in stilte, beoefening van zazen door ‘alleen maar zitten’ (Chinees, zhǐguǎn dazuo of Japans shikantaza) afgewisseld met kinhin (loopmeditatie), dagelijks zingen van de sutra’s (Boeddhistische teksten), iedere morgen een teisho (dhamma-toespraken) en dokusan (privé-gesprek met de leraar).

Het programma van de sesshin’s van Maha Karuna Ch’an is geworteld in de Chinese Ch’an traditie. Naast 6 perioden van zitmeditatie-loopmeditatie-zitmeditatie per dag, geeft Ton Lathouwers dagelijks een teisho, wordt ’s ochtends Hisamatsu’s Gelofte aan de Mensheid gereciteerd en worden er aan het einde van de middag sutra’s gezongen.

Het is beslist niet nodig uitgebreide ervaring te hebben in het mediteren. Sterker nog: het is de uitdaging van veel mensen die al jaren mediteren om een beginner te blijven. Ook als u nooit eerder bij Maha Karuna geweest bent, kunt u meedoen.
Er zijn geen rangen en standen; de Chinese Zen (Ch’an) is een erg open stroming.

Hieronder een overzicht van data van sesshins.

Om je in te schrijven klik op “Inschrijven” / “Wachtlijst“.
Aanmelding voor een sesshin kan alleen op deze wijze. Zo komen alle gevraagde gegevens automatisch op de juiste plek terecht en is de kans op fouten klein.
Deelnemers van de sesshin kunnen zich bij aankomst melden vanaf 15:30u tot uiterlijk 17:30u. Het programma eindigt op de laatste dag na het middagmaal.

De dagprijs varieert per klooster en is resp. € 75,00 en € 80,00 per dag.

De prijs van een sesshin wordt zichtbaar op het inschrijvingsformulier als u een sesshin selecteert.

DatumInschrijven
Woe 15 – 19 november 2023 Wachtlijst is ingesteld
Woe 06 – zon 10 maart 2024 Nog niet opengesteld
Woe 24 – zo 28 april 2024 Nog niet opengesteld
Vrij 05 – zo 14 juli 2024 Nog niet opengesteld
Woe 06 – 10 november 2024 Nog niet opengesteld

Scroll naar boven