Mei 2015 – Avatamsaka sutra

Op deze pagina een terugblik op dit inmiddels voorbije weekend, dat gehouden werd in het Monasterium Sint Lioba in Egmond…

Er was ook af en toe een vrij uurtje...
Er was ook af en toe een vrij uurtje…

Over de inhoud van het weekend:
Een aantal bestanden met het verzoek om die zelf te printen en mee te nemen:

De teisho’s van André zijn opgenomen en hieronder beluisterbaar.

Om een teisho te downloaden (om op te slaan op uw computer en te beluisteren als u niet verbonden bent met internet) klikt u met de rechter muisknop op de bestandsnaam en kiest u voor “Opslaan als…” of woorden van gelijke strekking.

Het is bekend dat bij het beluisteren op een tablet (bijv. iPad) soms de teisho spontaan na enkele minuten stopt. Op de computer of laptop gebeurt dit minder vaak, dus raden we u in voorkomend geval aan te switchen van apparaat.

Het beste blijft om de toespraak te downloaden (via de rechts-klik procedure, hierboven beschreven) en dan af te spelen, en dus niet online te luisteren.

1e toespraak
2e toespraak
3e toespraak
4e toespraak

Hieronder enkele reacties van deelnemers.

Ik ben net thuis en moe van alles wat er weer met me gebeurde.

Het mooie van deze twee studieweekenden vond ik, dat de verdieping door wat André vertelde over een tekst, die mij eerst alleen maar als ‘moeilijk’ voorkwam, tijdens de meditaties opeens zo persoonlijk werd.

Hij is een bevlogen verteller.

Ik kreeg daardoor meer relatie met de tekst en dat emotioneerde mij hevig en inspireerde mij ook tegelijkertijd.

Het is heel goed geweest, de mensen waren zeer enthousiast.

En André heeft een tipje van de sluier opgelicht van het Boeddhisme.

Het was een bijzonder mooi weekend!

Het was weer een prachtig weekend. Zeer inspirerend en Andre kan het zo dichtbij brengen en verbinden met de dagelijkse werkelijkheid. Van hart tot hart en heel doorleeft kan hij het onderricht geven. Kortom een zeer inspirerend studieweekend met fijne mensen.

Ik hoop dat de studieweekenden een vervolg krijgen, het voorziet voor mij in een behoefte. Ik ben er erg blij mee en wil een volgende keer graag weer meedoen, al zal dit nog even duren.

En een wat uitgebreider verslag:

In het Lioba klooster in Egmond deden eind mei zo’n dertig mensen onder leiding van André van der Braak een voorzichtige eerste stap in de bestudering van de Avatamsaka soetra. Aanvankelijk was er bij de deelnemers vanuit de Maha Karuna Ch’an even verwarrening. De Avatamsaka-tekst die bij deze Zengroep vaak wordt gereciteerd was nergens terug te vinden in de soetra-tekst die ter voorbereiding was bestudeerd. De recitatie-tekst bleek slechts één pagina te zijn van de soetra die 1600 pagina’s telt en het voorbereidde hoofdstuk was ‘slechts’ 86 pagina’s.

In het weekend werd de tekst voorzichtig uitgepakt en in z’n Chinese context geplaatst. In de soetra is het de Bodhisattva Samantabhadra die onderricht geeft en in het gekozen hoofdstuk gaat het specifiek over de manifestaties van de Tathagata, de ‘Zo-Gegane’, de Boeddha.

Deze soetra neemt een prominente plaats in binnen de aardse, praktische Chan-school. Toch heeft de soetra juist haar wortels in de systematische filosofie van de Hua-Yen- of bloemenkrans-school. Die systematiek blijkt onder ander uit de wijze waarop de sutra is opgebouwd: de elementen worden telkens gepresenteerd in 10 aspecten of onderdelen.

Hoewel we dit weekend vanzelfsprekend niet meer konden doen dan proeven, werd de soetra toegankelijk gemaakt door een viertal lezingen van André. We hebben nog 1515 pagina’s te gaan, dus we kunnen nog even vooruit. De opzet van teksten lezen en samen bespreken, afgewisseld met meditatie en recitatie blijkt een prima formule.

Wordt dus hopelijk vervolgd, met dank aan de initatiefnemer en organisator Elsbeth Wolf.

Scroll naar boven