Chinees bezoek in Zwolle

Op 28 januari 2014 haalden wij de venerables Xiangqing en Xianwei van de trein.
Het weer zat mee: een lekker zonnetje en wij wandelden gezellig naar ons eerste trefpunt, de “Suikerberg”, een mooi stukje oud Zwolle waar wij een kopje koffie en thee dronken.

Naast de Suikerberg is museum: de Fundatie, een bezienswaardigheid vanwege het enorme ei /tulband op het dak. Het heeft verschillende bijnamen en er zit bovendien een Gouden Vredesduif van Marte Röling aan de achterkant bovenop.

Het museum vonden ze bijzonder, vooral de moderne werken. Er was een tentoonstelling van de hedendaagse kunst van Aruba, Curacao, St. Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius. De monniken vonden dit onbegrijpelijk…en Karel Appel, dat het zo duur moet zijn… raar.

Bram, een vriend van André van der Braak, voegde zich bij ons. Bram spreekt Chinees, hij is een tijdje in China geweest. We hebben een gezellige plek uitgekozen: de verbouwde Broerenkerk, die omgetoverd is tot boekenwinkel.
Maar dat lunchen… Eten wilden ze wel, maar geen Hollandse kost, daar hadden ze genoeg van gehad. Dus gingen we op zoek naar een Chinees…. maar hoe en waar: geen één Chinees die open was…

Uiteindelijk belandden we in een Japans Wokrestaurant en daar spraken ze Kantonees. Nioutze, die alle dialecten spreekt, ging met de eigenaresse aan de babbel om Miesoep te regelen. Bijzonder grappig, want de monniken en Bram verstonden er niets van… Ze genoten en we hebben daar veel uitgewisseld over het Boeddhisme en over China toen en nu.

Onderhand was het een uur of 4 en we besloten richting station te gaan, onderweg natuurlijk even langs de ‘Zwolse Balletjeswinkel’, waar wij ze getrakteerd hebben op elk een doosje om mee naar China te nemen.

Daarna snel door naar de trein. Wij hebben ervan genoten, het was heel gezellig. Ook de reacties op de monniken was mooi, soms gingen mensen spontaan buigen. Onderstaand een aantal foto’s van deze dag.

Nioutze Ho en Johanna Vonk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven