Decembernieuws

Beste lezer,
in dit bericht willen we enkele nieuwtjes met u delen.

De Chinezen komen…

Wellicht weet u dat de contacten met het Chinese moederklooster van Maha Karuna Ch’an sinds enkele jaren weer ‘ge-reactiveerd’ zijn. Al enige tijd is men vanuit China bezig in Nederland een vestiging te stichten, en dat heeft ertoe geleid dat aanstaande woensdag, 9 december, de opening van het Great Compassion Longquan Monastery in Utrecht plaats zal vinden.

Het adres is Adriaan van Bergenstraat 18, 3554 GE Utrecht.
IEDEREEN IS WELKOM!

Bijgevoegd het programma voor 9 december. U ziet: een dag met verschillende sprekers, en uiteraard is Ton ook van de partij.

Reizen naar het klooster:

 • Auto: parkeren aan de Jan Van Zutphenstraat, 2km van het klooster. Hier zullen 2 bussen pendelen van de parkeerplaats naar het klooster van 8.30 tot 3.00 uur.
 • Trein: er zullen tussen 8.30 en 11.00 uur drie busjes pendelen van het Chinese restaurant tegenover het Jaarbeurs Beatrixgebouw, direct achter het Centraal Station van Utrecht.

Omdat de termijn waarop we aanvullende info kregen vrij kort is, begrijpen we goed dat niet iedereen in de gelegenheid is de agenda vrij te plannen. We zouden het leuk vinden als, wanneer u erheen gaat, hieronder uw reactie op de dag geeft, of een verslagje schrijft en met enkele los bijgeleverde foto’s mailt naar webmaster@mahakarunachan.nl.
Dan maken wij er weer een mooi bericht vaan voor alle abonnees.

Stichting Maha Karuna

Maha Karuna Ch’an is sinds kort een stichting. Daarbij hoort een ander bankrekeningnummer.

Het nieuwe nummer is NL34 INGB 000 7112 515 t.n.v. Stichting Zutphen Maha Karuna (BIC: INGBNL2A [ING bank]).
Wilt u dit s.v.p. aanpassen in de instellingen van uw internetbankieren?

Wij wensen u alvast een goede
en rustige decembermaand toe.

11 gedachten over “Decembernieuws”

 1. Francis Van Campenhout

  Een beetje schrikken als je de totstandkoming van het klooster ziet op de BOS .Groot mededogen , niet veel van gemerkt 🙁

   1. Francis Van Campenhout

    Dag , Ronald ,

    ik denk dat mensen altijd mensen zullen blijven 🙂 Zelfs als ze monnik , “meester” of leek zijn.Wat mij verbaasde was de reactie van de monniken uit het moederklooster van Putuoshan.Die monniken willen echt de volledige controle en eigendomsrechten van het nieuwe “heiligdommetje”.En als ze die niet krijgen lieten ze blijkbaar Mr.Hu en zijn investeerders vallen.Ontluisterend 🙁 Mr.Hu lijkt mij nog de warmste , wijze man te zijn van heel het gezelschap en hij is geen meester of monnik.Van beide zijden zien ze graag de Euro’s komen ! Een aanrader , die reportage , met oprechte groeten , Francis

    1. Ja, Francis, ik denk ook dat mensen mensen zullen blijven, met ales wat daarbij komt aan moois en lelijks… Ik heb gezocht maar kan hem zo gauw niet vinden op de site van de BOS.
     Heb jij misschien een linkje?

     Hartelijke groet,
     Ronald

 2. Hélène van Oorschot

  Ronald,

  door wat te googlen vond ik via deze link
  http://boeddhistischdagblad.nl/columns/60884-ik-word-niet-goed-van-de-lucht-hierbinnen/
  de titel van die film:
  ‘Meneer Hu en de Chinese tempel in Utrecht’
  Of hoe een wokrestauranthouder een tempel in Utrecht wil bouwen
  Uitzenddatum: Zondag 6-12-2015 13:00 NPO 2

  http://www.bosrtv.nl/televisie/meneer-hu-en-de-tempel

  Nu kan iedereen de film zelf bekijken, en ook het commentaar lezen.

  Groet, Hélène

  1. Dank je wel, Hélène!

   (Je reactie bevat 2 links en wordt dan in bewaring gehouden omdat hij mogelijk spam zou kunne zijn, vandaar dat hij nu pas zichtbaar is, excuus.)

 3. Marie-Bernadette Weckx

  Ik wil voorzichtig zijn in mijn reactie omdat ik geen boeddhist ben en er veel te weinig van ken. Na het bekijken van de uitzending begrijp ik de reactie van de heer Van Campenhout. In het begin van de uitzending had ik veel begrip voor het zakelijke deel dat nodig is bij de bouw van een klooster. Maar daarna vroeg ik mij af waar een aantal van de boeddhistische waarden waren. Het ging voor een deel over de ‘opbrengst’ die de tempel zou brengen aan de overzeese Chinese gemeenschap. Dit werd uitgedrukt in ‘waardering van de Nederlandse gemeenschap voor de Chinese gemeenschap. Toen de vraag gesteld werd hoe de overzeese Chinese gemeenschap moet omgaan met het gebruik van alcohol en tabak werd er geantwoord ‘No rules’… Heel bevreemdend.

 4. Boeddhisme in Nederland.

  Gaat Nederland de uitersten verbinden, de tegenstellingen doen ontspruiten en de veelheid aan mogelijkheden in een palet van kleur toestaan te bloeien?

  De meest wereldse was wel de traditie met wortels in Zutphen. Maha Kurana Ch’an. Met een leraar, omschreven door de Chinese gastheer als een moderne meester, die handkussen gaf bij binnen komst gaf, het woord voerde met de ogen dicht, in makkelijk zittende kleding, en sandalen in december. Een leraar die als geschenk een boek kreeg, een soort huiswerk, of leesvoer, en toen zijn honger voelde. En zich afvroeg of er wat te eten viel. Die later toegewijd stond te praten met de zes nieuwsgierige nonnen. Authentiek, oprecht, open en direct. De toekomst is nu.

  De meest in de Nederlandse klei gewortelde traditie is die van Zen River. Alomtegenwoordige wind, voedzame bodem, eb en vloed voelbaar aanwezig, wolken die schuiven door de lucht, en een zonsopkomst boven het vlakke land. Zoals inspiratie een lege mind binnenkomt. Een traditie die de vraag weet te beantwoorden ”wie ben U? Een japanner, een amerikaan, een europeaan, of stiekem toch een chinees?” Je bent alles wat er aan gedachten is. En nog meer dan dat. En bovendien niets.
  Een traditie die de mogelijkheden ziet om vorm te geven aan de vraag die dit tijdsgewricht stelt. Hoe balans te scheppen tussen activiteit uitwaarts en inwaarts. Individueel en collectief.

  Of zoals de tekst van Douglas Dunn op de muur van het kasteel van Edinburgh ooit op een Valentijnsdag liet zien “Look to the living, love them, and hold on”.

  Chris Welker

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven