Dostojewski-interview

Via Louise en Nicole kregen we dit filmpje toegestuurd, waarin je o.a. Ton aan het woord ziet en hoort over die grote Russische schrijver wiens naam we maar niet steeds moeten noemen maar die eindigt op Ostojewski
U begrijpt hem waarschijnlijk wel…  😉 

Lucette Verboven interviewt Dostojewski-kenners: de orthodoxe bisschop Ware, monnik op het eiland Patmos en Ton Lathouwers, em. prof. Russische letterkunde en zen-leraar.

Bisschop Ware spreekt over ‘de starets’ in het werk van Dostojewski.
Ton Lathouwers wijst op bijzondere verhalen in de ‘Gebroeders Karamazow’, zoals o.a. het verhaal van de Moeder Gods die na het Laatste Oordeel afdaalt tot in de hel om de verdoemden te redden.

Wat is de betekenis hiervan? En mag een moeder de moordenaar van haar kind vergeven? Lathouwers gaat de vraag niet uit de weg.

2 gedachten over “Dostojewski-interview”

  1. cathina de groot

    Hoopte dat hij eindelijk eens iets zou zeggen gewoon over hoe aangenaam het is om te mediteren en gewoon de gelukzaligheid ervan – altijd weer opnieuw het zwaarmoedige – niet iedereen draagt dat mee, niet in het begin, niet na vijf jaar mediteren en ook niet na dertig jaar mediteren

  2. Ton!, Ik heb weer met grote bewondering naar je geluisterd. Hoe je het vertelt, je diepgang, vragen niet uit de weg gaan, eerlijk toegeven als je het niet weet ( hoe vaak is dit anders bij mensen, die dan toch denken alle antwoorden te weten), je passie die je uitstraalt, ik geniet er iedere keer weer van B-)…. Ik ben geen zenboeddhist, ik doe wel meditatie, in eerste instantie uit een mindfulnesstraining vanwege ernstige ziekte, en nu probeer ik via meditatie mededogen, compassie en liefdevolle vriendelijkheid te cultiveren, want voor mijn gevoel ligt daar mijn weg….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven