Nieuwsbrief juni 2022

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief vragen we je aandacht voor de volgende onderwerpen: de zomer- en november sesshin, de transmissie van Edel Maex, Anders zien van Jotika Hermsen, donaties voor Oekraïne en zentoespraken van Ton.


Zomersesshin van 1 – 10 juli 2022

De laatste zondag van de zomersesshin is er een feestelijke samenkomst ter ere van de negentigste verjaardag van Ton Lathouwers, Ven. Roshi Hui Yu Angyo. We wilden dit heugelijke feit niet ongemerkt voorbij laten gaan en vieren het leven in het bijzijn van onder andere collega zenmeesters (m/v) met wie hij een lange geschiedenis deelt in een tijd van pionieren, waarin meditatie in Nederland tot bloei kwamen. We vieren dit vooral, omdat hij ruim veertig jaar voor veel mensen van grote waarde als leraar is geweest en nog steeds is. Deze bijeenkomst is onbedoeld een reünie, merkte een van de genodigden op en dat is waar, want vanwege de pandemie hebben we elkaar lange tijd niet onbevangen kunnen ontmoeten. Dat maakt het extra feestelijk, hoewel de besmettingen al weer oplopen…. Daarom deze samenkomst van hart tot hart in klooster St. Michaël te Steyl.


Seshin van 7 – 11 november 2022

Anders dan gebruikelijk vindt de sesshin in november plaats in het klooster van St. Michaël. In november kunnen de zusters minder deelnemers plaatsen dan gewoonlijk, vanwege een internationale bijeenkomst in hun klooster. De sesshin wordt georganiseerd van maandag 7 tot en met vrijdag 11 november.


Transmissie Edel Maex

Op 24 mei, voorafgaande aan de sesshin heeft er een ingetogen ceremonie van transmissie plaatsgevonden van Edel Maex, Hui Dao, wat Vriend van de Weg betekent. Het was een serene en vreugdevolle bijeenkomst waarbij een klein aantal mensen aanwezig waren. Ton refereerde aan het feit dat Ton en Edel elkaar al zeer lang kennen en dat hun wegen heel nauw samen hebben opgelopen, weer uit elkaar gingen en uiteindelijk weer samengekomen zijn. Edel Maex is een van de weinigen die ook Teh Cheng in Indonesië heeft ontmoet. Zie ook deze pagina.


Anders zien van Jotika Hermsen

Op vrijdagmiddag 8 juli 2022 om 14.30 uur spreekt redacteur Frieda Pruim in de Abdij van Berne met meditatieleraar Jotika Hermsen over haar nieuwe boek Anders zien. Jotika Hermsen (1932) behoort evenals Ton tot de sterken onder ons, ze wordt dit jaar 90 jaar. Ze leefde 24 jaar als Franciscaanse kloosterzuster. In 1986 kwam ze op het spoor van het boeddhisme en in 1995 nam ze de boeddhistische leefregels aan. Tot op de dag van vandaag geeft ze les in vipassana meditatie en de boeddhistische leer. Dat doet ze al dertig jaar op een lichte en levendige manier, die veel mensen aanspreekt.
Aanwezigen krijgen de mogelijkheid om vragen te stellen. Als toehoorder bepaal je zelf hoeveel je kunt of wilt bijdragen aan het programma. Je kunt voor deze middag reserveren per e-mail: activiteiten@bernemedia.com. Het boek Anders zien werd recent uitgegeven door Uitgeverij Genoeg en wordt onder meer verkocht via Berneboek.com
Adres is: Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk Dinther, Noord-Brabant.


Donaties Oorlog in Oekraïne

Maha Karuna Ch’an heeft een bijdrage overgemaakt naar de Poolse organisatie van de Peacemakers. Vanaf het begin van de oorlog, ondersteunen zij vluchtelingen uit Oekraïne. Algemene informatie kun je vinden onder: Małgosia Braunek ‘Be’ Foundation.


De weg van Ton Lathouwers – 15 jaar zentoespraken

Achter de schermen wordt onze website in de lucht gehouden, voortdurend bijgewerkt en aangevuld. Wij zijn dankbaar voor de inzet van een aantal mensen die dit werk doen voor Maha Karuna Ch’an. De afgelopen periode is het archief van de teisho’s van Ton flink uitgebreid. De opnames zijn beluisterd, van ruis en andere oneffenheden ontdaan en van titels voorzien. Inmiddels zijn de zentoespraken vanaf 2007 beschikbaar (die van 2004, 2005 en 2006 volgen binnen afzienbare tijd). Lees verder.

Scroll naar boven