De smaak van stilte

De smaak van stilte“De smaak van stilte. Hoe ik bij mezelf ben gaan wonen”

Geschreven door Bieke Vandekerckhove

Een boek met inspirerende teksten van een moedige vrouw.
Op negentienjarige leeftijd wordt Bieke Vandekerckhove ziek. De diagnose is hard: de dodelijke spierziekte ALS. Levensverwachting: twee tot vijf jaar. Wat begin je dan met dat schamele restje leven? Bieke komt in contact met de benedictijnse zusters in Egmond-Binnen en leert de spiritualiteit van Benedictus en het psalmgebed kennen. Het beïnvloedt haar leven voorgoed.

Nu leeft ze al twintig jaar met ALS. Ze is getrouwd en heeft twee assistenten, die haar afwisselend helpen waar nodig. De afgelopen tien jaar kwam ze in contact met de stilte van zen. Ook die ontmoeting is beslissend. Haar boek geeft weer wat ze meemaakte, zag en proefde in de stilte van het leven: ‘De benedictijnse spiritualiteit en het zenboeddhisme zijn de twee longen geworden waarmee ik adem.’

Het voorwoord werd geschreven door de zenleraar Ton Lathouwers

Paperback | NUR-code: 728 | Spiritualiteit | 160 pagina’s |
Uitgeverij Ten Have voor Nederland en Uitgeverij Lannoo voor België
ISBN: 9789059959798 | Verkoopprijs: 16,95 EUR |

Zie bij Ten Have (NL), Lannoo (B) of bestellen bij BOL.

, , ,

3 reacties op De smaak van stilte

 1. wijke van der Kooi 28 januari 2011 op 15:59 #

  Geachte mevrouw Vandekerckhove,

  Met bewondering en verwondering heb ik uw boek gelezen. Heb groot respect voor de wijze waarop u het verloop van uw ziek-zijn bijna on-merkbaar verwerkt tussen uw vele inspiratiebronnen die u tot steun en stut zijn. U inspireren en u wellicht ook de kracht geeft om uw leven met deze beperking vorm te geven. De vele literatuurverwijzingen zijn ook voor mij weer een bron van inspiratie op zoek naar stilte en dat zo creatief mogelijk vorm geven, zonder helemaal in een isolement te geraken.
  Heb genoten van de verscheidenheid aan mooie zinnetjes, opgepikt uit de diverse studies, maar ze maken het boek ook weer tot een nieuwe bron van inspiratie.
  Heel veel dank en alle goeds met u.
  “Als je je levensvragen leeft, dan leef je langzaam maar zeker op een dag het antwoord tegemoet.” zie Rilke ooit.
  Hartelijke groet,

  Wijke

 2. Annette Reinboud 5 februari 2011 op 09:37 #

  Lieve Bieke,

  “Wachten en waken en het uithouden met jezelf” is één van, zoniet dé belangrijkste levensopdrachten die ook ik leerde bij Ton Lathouwers van de Maha Karuna Ch’an.
  In je soms hartverscheurende maar meestal hartverwarmende en altijd inspirerende ervaringen met een stilte die wij in ons dagelijks bestaan volkomen zijn kwijtgespeeld, koppel je alle zintuigen prachtig aan elkaar. Dat zijn uiteindelijk onze dagelijkse werktuigen zin aan het leven te geven.
  Dat voor jou persoonlijk zwaar beproefde leven is in essentie voor alle levende wezens een “dodelijke ziekte”. Zinvol, goed leven is in wezen niets anders dan je voorbereiden op het onafwendbare sterven. De inademing verruild voor de laatste uitademing.
  Wij allen hopen dat die zacht zal zijn…

  Dankjewel voor dit blijvend boeiende boek dat door mij telkens weer ter hand genomen zal worden omdat het zo diep herkenbaar en troostrijk is en een blijvende herinnering aan je wijze levenshouding.

  Grote groet,
  Annette Reinboud

  (www.ongehoord.stopdemuziekte.nu ; mijn columns over stilte en lawaai)

 3. Prabodh Jongepier 25 september 2015 op 12:50 #

  Dank je Bieke voor je inspirerende boek. En ik heb bewondering voor je leraarschap!

  We zullen je naam noemen in de service tijdens onze meditatieavond.

  Lieve groet,
  Prabodh

Geef een antwoord

Deze site is een coproductie van Jo Ampe en WebZenz.