Nieuwsbrief januari 2019

Beste lezer,

Wij wensen u een goed 2019 toe in deze eerste nieuwsbrief van dit jaar. Hierin komen vier onderwerpen aan de orde, waarmee we u informeren over nieuwe ontwikkelingen binnen Maha Karuna Ch’an.

Veel leesplezier toegewenst!


Vaarwel van Nicole

Het hele proces van aanmelding tot kamerlijst voor de sesshins heeft Nicole vanaf dit kalenderjaar overgedragen aan Marja en Elsbeth. Ze heeft ons fantastisch ingewerkt. Jarenlang heeft ze dit monnikenwerk met grote inzet gedaan. We danken haar voor haar inzet en nemen met weemoed afscheid van een tijdperk.

Nieuwe data sesshins 2019 en 2020

In november zijn er nieuwe data voor de sesshins met de zusters vastgesteld. Tegelijk is het aantal kamers gewijzigd, waarvan we per sesshin gebruik kunnen maken. Voor de zomersesshin is er niets veranderd: de datum blijft vanaf de eerste vrijdag van juli (5 – 14 juli) en ook het aantal kamers blijft gelijk.

Voor het klooster van de missiezusters moesten er andere afspraken komen vanwege aanvullende (internationale) activiteiten van de congregatie van het klooster. Dat heeft tot gevolg dat er in de sesshin van november van dit jaar veel minder kamers beschikbaar zijn en er daarom minder mensen dan gewoonlijk kunnen deelnemen, ongeveer 40 minder dan normaal. Daarom zal er voor die sesshins zeker voor minstens 18 mensen een plaats in Alandi worden gereserveerd.

Dit geldt eveneens voor de sesshin in februari 2020. Om deelnemers niet voor het blok te zetten, is het aanmeldingsformulier aangevuld met een ja/nee-keuze voor Alandi. De aantallen blijven voor de andere sesshin-data ongeveer gelijk, rond de 80 deelnemers. Als je perse een plaats wilt reserveren, meld je dan tijdig aan!

Dat geldt ook voor de trouwe deelnemers, die dit soms vergeten te doen.

De eerste twee dharmaopvolgers van Ton

In de beginjaren van 2000 heeft Ton aan twee vrouwen transmissie gegeven, Elisabeth Dinnissen in 2002 en Greet Limpens. Ze leken in de vergetelheid te verdwijnen. Over Elisabeth Dinnissen hebben we inmiddels veel boven water kunnen halen. Ze is de eerste van de vijf dharma-opvolgers van Ton.

Aandacht gevraagd voor Greet Limpens

Over Greet Limpens, (1936-2014), kunnen we minder vinden. Ze is 78 jaar geworden. Zij begon in 1981 met zenmeditatie. De datum van haar transmissie kunnen we niet achterhalen. We weten inmiddels dat ze leerling is geweest van Lasalle, evenals Elisabeth Dinissen. Na het overlijden van Lasalle, werd zij leerling van Ama Samy, maar Victor Löw en Ton waren eveneens haar leraren.

Ook over haar zouden we graag meer te weten willen komen om de nagedachtenis aan haar levend te houden. Zelf kan ik (Elsbeth) mij herinneren dat er tijdens sesshins in de jaren 2005 tot 2010 gelegenheid was om dokusan bij haar te doen. Op de website van de Slangenburg staat een tekst afgedrukt van haar hand, die inmiddels ook op onze website is opgenomen. In het voormalige kwartaalblad Boeddhisme staat een bewerking afgedrukt van de lezing ‘Zen en de Joods-Christelijke traditie’ die ze in 1998 de Tiltenberg heeft gehouden.

Meer kunnen we tot nu toe niet achterhalen. We zouden graag in contact komen met mensen die haar gekend hebben. Bij deze doen wij dan ook een oproep aan deze mensen om contact met ons op te nemen. Dat kan via het e-mailadres: secretariaat@mahakarunachan.nl of telefonisch via: +31 (0) 6 403 24752

Publicatie

Zenpioniers van Paul de Jager. Hierin staan portretten van Ton Lathouwers en Elisabeth Dinnissen. Uitgave van Asoka, november 2018.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven