Nieuwsbrief oktober 2018

Beste lezer,

Welkom bij een nieuwe nieuwsbrief van Maha Karuna Ch’an. We hebben dit keer een aantal mededelingen en een kijk op de toekomst.


Mededelingen

Aanpassingen op de site: Teksten op de website zijn op onderdelen bijgesteld en geactualiseerd.

Vertrouwenspersonen en seksueel misbruik: Mede naar aanleiding van incidenten tijdens de afgelopen zomersesshin is er haast gemaakt met de instelling van een vertrouwensfunctie. Er zijn nu twee vertrouwenspersonen aangesteld.  Op de plaats waar eerder de link van Meldpunt Seksueel Geweld BG stond, is nu een knop met Ongewenste omgangsvormen geplaatst. Onder deze knop vindt u de namen en het e-mailadres van de vertrouwenspersonen van Maha Karuna Ch’an.

Afscheid van Piet Hein Baelde: Piet Hein heeft tijdens de zomer sesshin voor de laatste keer het koor gedirigeerd. Het afscheid, ingegeven door persoonlijke omstandigheden,  kwam voor ons uit de lucht vallen. Juist daarom waren we verheugd dat het lukte om er in korte tijd een mooi vaarwel van te maken met warme woorden. We bedanken Piet Hein voor zijn jarenlange enthousiaste manier waarop hij ons kon laten zingen. In de komende sesshin zal Roel van Puyvelde met ons de soetra’s vertolken. Paul Triepels heeft al toegezegd om tijdens de zomersesshins het koor te willen dirigeren.

Studie sesshin Platformsoetra: André van der Braak organiseert tussen 19 en 23 december een sesshin waarin de Platformsoetra van de zesde patriarch Huineng centraal staat. Via deze verwijzing kun je je aanmelden.


Over Maha Karuna Ch’an en de toekomst

Geestelijk leiderschap: Regelmatig komt het voor dat er vragen worden gesteld over de toekomst van Maha Karuna Ch’an en met name over het geestelijk leiderschap. In de zomersesshin is dit onderwerp aan de orde gekomen en toegelicht. Het is de wens van Ton om het geestelijk leiderschap van Maha Karuna Ch’an te blijven vervullen, zolang hij daartoe fysiek en mentaal in staat is. Dit betekent dat hij de sesshins blijft leiden en de teisho’s geeft. Voor hem is het een innerlijke missie om zijn unieke boodschap door te blijven geven zolang hij daartoe in staat is. Aleen bij uitzondering worden teisho’s door André gegeven. In de toekomst wil Ton het liefste dat Maha Karuna Ch’an door meerdere dharmaopvolgers zal worden gedragen en voortgezet.

Dokusan tijdens sesshins:  Ton heeft, zoals reeds jaren het geval is, met een zeer beperkt aantal mensen dokusan. André zal tijdens sesshins de gelegenheid tot dokusan geven. Daarnaast is er gelegenheid voor dokusan met Elsbeth.

Transmissies: Tijdens de zomersesshin merkten we dat er onder de deelnemers vragen waren over wie er in de loop van de jaren van Ton transmissie hadden ontvangen. De volgende vijf mensen hebben transmissie gekregen: Greet Limpens (overleden 2014), Zr. Elisabeth Dinnissen, André van der Braak, Bieke van der Kerckhoven (overleden 2015) en Elsbeth Wolf.
Ton is voornemens om in de loop van de komende jaren aan meer mensen transmissie te geven. Degene die transmissie ontvangt mag een sangha oprichten en leiden. André is in februari 2018 in Baarn gestart met de oprichting van een sangha en onder zijn leiding zal hij ook sesshins organiseren, waarin de nadruk ligt op het bestuderen van boeddhistische teksten en soetra’s. Onder pagina ‘Studie-sesshins‘ op de website van Maha Karuna Ch’an zijn de aankondigingen te volgen. Hiermee komt André tegemoet aan de uitdrukkelijke wens van Ton om bestudering van boeddhistische teksten in het programma aan te bieden. De studieweekenden werden vanuit Maha Karuna Ch’an georganiseerd, de ‘studie-sesshins’ organiseert André.

2 gedachten over “Nieuwsbrief oktober 2018”

  1. Akke de Bruijn

    Leuk om van jullie weer eens iets te horen. Nu nog in Utrecht een goede Zenplek, naast het Zentrum dat er al is …..
    Doe de hartelijke groeten aan Ton. Of liever, geef hem een warme omhelzing. Hij kent mij. Wij delen onze indische roots ….
    groetjes, Akke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven