OnZen : over moderne spiritualiteit / Jan Bor

Waarom een boekje over moderne spiritualiteit? Omdat de haren van filosoof Jan Bor recht overeind gaan staan bij de honderden nieuwe sektes die ons land inmiddels rijk is en die hun inspiratie uit het Oosten putten. Zelf heeft Bor veel ervaring met zen opgedaan. Zen zou de ultieme weg naar innerlijke vrijheid zijn. Net als andere religies – want dat is het – roept zen echter op tot het volgen van een leer en praktijk en tot afhankelijkheid van een geestelijk leider. Daarom zegt Bor: stink er niet in! Volg je eigen hart, zoek je eigen weg en voed je daarbij met ’s werelds grootste filosofieën. Dat is een moderne invulling van moderne spiritualiteit.

3 gedachten over “OnZen : over moderne spiritualiteit / Jan Bor”

  1. Ik weet het niet hoor. Heeft Bor inderdaad ‘veel ervaring met zen’? Wat is ‘veel ervaring’? Roept ‘zen’ (wie of wat is dat, wie binnen die traditie zegt dit?), los van de dweperige lerarenverering bij bijvoorbeeld Zen Amsterdam, zen.nl en nog zo wat plekken, volgens mij voornamelijk in het westen, op tot ‘afhankelijkheid van een geestelijk leider’?

    [Dit naar aanleiding van de quote: ‘Zelf heeft Bor veel ervaring met zen opgedaan. Zen zou de ultieme weg naar innerlijke vrijheid zijn. Net als andere religies – want dat is het – roept zen echter op tot het volgen van een leer en praktijk en tot afhankelijkheid van een geestelijk leider.’]

  2. Carine Pulinckx

    Het laatste hoofdstuk in het boekje van Jan Bor, over de Zwarte Maagd, is veruit het beste. Aan de armen van geest (de eenvoudigen, zij die niet kunnen nadenken) behoort immers het Koninkrijk der Hemelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven