Groepsfoto in zendo

Transmissie Elsbeth Wolf

Vorige week is er een sobere ceremonie van Transmissie geweest in Chevetogne. De ceremonie bestond uit het zingen van de Hartsoetra, de grondslag van het Mahayana Boeddhisme, het aanreiken van de pij en kesa, het zingen van de Avatamsaka soetra, als het ware de ziel van onze beoefening, recitatie van de Bodhisattva gelofte en de Gelofte aan de mensheid van Hisamatsu met als slot het driemaal zingen van Namo prajna, prajna paramita.

In grote dankbaarheid kijk ik terug op de afgelopen week in Chevetogne met als hoogtepunt op donderdagmorgen 3 mei 11.00u de ceremonie van Transmissie. Voor mij is het een heel speciale dag geworden, vooral omdat iedereen die mij dierbaar is en voor mij “een gids was en is op dit oeroude pad” erbij aanwezig kon zijn.

Alleen Zr. Margret van onze thuisbasis van de Missiezusters in Steijl, waar onze sesshins van Maha Karuna Ch’an worden gehouden kon er helaas niet bij zijn. In gedachten was ze er voor mij wel bij.

Ik ben mijn leraren en gasten zeer erkentelijk dat ze de reis hebben willen ondernemen naar Chevetogne, waarbij de meditaties zijn afgewisseld met het dagelijkse officie van de monniken van de Byzantijnse ritus. Het was bijzonder dit op deze plek met hen te mogen delen, ook met de onverwachte gast die met Frank meekwam.

Fantastisch dat met het aandoen van de kesa, al mijn leraren mij omringden in deze intieme gebeurtenis: mooiere symboliek is ondenkbaar.

Nico Tydeman, die mij de waarde én betekenis van het ‘niet weten’ heeft doen inzien, naast het feit dat hij een enorme steun is geweest voor Marja en voor mij toen de grond onder onze voeten vandaan werd geblazen.

Frank de Waele, met wie ik de grote emoties van woede, kwaadheid en frustratie heb mogen doorwerken en een grote doorbraak mocht beleven in het gezwoeg met een koan gedurende twee jaar.

Ton Lathouwers, met wie ik de liefde voor Chevetogne -een erfenis van mijn vader- deel en het Grote Vertrouwen dat alles goed komt en dat iedereen zal worden gered, iedereen zonder uitzondering. Vaak gaan we door een donkere nacht, maar er wacht loutering…voor iedereen.

Ik ben dankbaar voor de prachtige cadeaus die ik heb mogen ontvangen, maar vooral dankbaar voor de warme aanwezigheid van mijn dierbaren.

We wandelen in diepere verbondenheid weer door op deze oeroude weg.

Elsbeth Wolf

13 gedachten over “Transmissie Elsbeth Wolf”

 1. Herman Meirhaeghe

  Wat een schitterende foto’s ! Getuigend van harmonie tussen de verschillende zen-sangha’s.
  En wat een treffende tekst, vol dankbaarheid voor de wegwijzers onderweg.

 2. Roel Van Puyvelde

  Vreugde welt op dat je een mooie bevestiging krijgt van de weg die je kiest. Veel liefs van Treesje en Roel

 3. Piet Hein Baelde

  Ha Elsbeth,

  Gefeliciteerd met deze nieuwe stap in je Zen-leven.
  Fijn om te horen en te zien dat het een mooie ceremonie was.

  Hartelijke groet,
  Piet Hein.

 4. Ellen Deimann

  Wat een warm, dankbaar en vreugdevol verhaal en idem gezelschap; gefeliciteerd Elsbeth. Ik word er blij van ! Ook van de verscheidenheid in sanga’s die vertegenwoordigd waren !

 5. Elsbeth, van harte gefeliciteerd met jouw transmissie ! Echt heugelijk nieuws en deugddoend dat de vrouwelijke lijn versterkt is! Prachtige foto van jullie. Tot binnenkort… hartelijk. Ann

 6. Rob de Vries

  “het Grote Vertrouwen dat alles goed komt en dat iedereen zal worden gered, iedereen zonder uitzondering”

  Wat een troost, dank hiervoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven