Retraite “Val Sinestra” Zwitserse Alpen 2017

Na afwezigheid in 2016 organiseert Maha Karuna Ch’an in samenwerking met “Special Place Events” in 2017 weer een retraite in “Val Sinestra” in de Zwitserse Alpen.

Met een uitgebreid programma!

17 – 24 september 2017

De retraite wordt geleid door Olaf van Kooten en Louise Kleinherenbrink.

Sprekers (klik op de naam voor meer info):

[toggle title_open=”Sluit info” title_closed=”Louise Kleinherenbrink” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]Louise Kleinherenbrink

Sinds twintig jaar organiseer ik de retraites voor de Maha Karuna onder leiding van Ton Lathouwers. De Maha Karuna is gebaseerd op het Ch’an Boeddhisme. Dit heeft veel overeenkomsten met het Zenboeddhisme van Japan, maar een veel mildere variant.

Ik voel me zeer geïnspireerd door het Boeddhisme en ervaar de meditatie als een verbinding met mijn werk als beeldend kunstenaar. Naast de retraites, werk ik als zelfstandig kunstenaar en geef les in Zutphen.

Deze Val Sinestra week ervaar ik als een prachtige uitdaging om ons te verbinden met de natuur, de stilte en met ons diepste verlangen te onderzoeken wie we zijn en daaraan uitdrukking te geven.

Louise Kleinherenbrink, 1952
Docente schilderen en kunstgeschiedenis [/toggle][toggle title_open=”Sluit info” title_closed=”Olaf van Kooten” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]Olaf van Kooten

Als kind was ik altijd zeer geïntrigeerd door religie, hoewel ik in een atheïstisch/agnostisch gezin ben opgegroeid. Op heel jonge leeftijd werd mij duidelijk dat het mogelijk moest zijn om volmaakt gelukkig te kunnen zijn ongeacht de omstandigheden. En dat het mijn taak was om dat geluk te bereiken. Een lange zwerftocht langs middeleeuwse mystici, LSD gebruik en yoga bracht mij op 20 jarige leeftijd in contact met Zen. Door het boek van Fromm, Suzuki en Demartino “Zen and Psychoanalysis” wist ik dat dit de weg was waar ik sinds mijn vroege jeugd naar op zoek was. Via een leerling van Dürckheim kwam ik bij Mimi Maréchal op de Tiltenberg. Ik nam mij voor dit pad, ondanks alle ongemakken, vijf jaar lang te volgen zonder oordeel. Daarna zou ik de balans opmaken om te kijken of dit echt iets voor mij was. Op de Tiltenberg kwam ik af en toe Ton Lathouwers tegen, maar wij gingen ieder ons eigen weg. Dingen die diepe indruk op mij maakten waren een sesshin met Tetsuo Kiichi Nagaya Roshi, het bijna overlijden en de wederopstanding van Enomiya Lasalle, de koan studie met Ama Samy, het oplossen van mijn eerste koan (na twee en een half jaar) bij Nico Tydeman, het overlijden van Mimi. Met plezier denk ik terug aan de FAS sesshin waar mutual enquiry werd geïntroduceerd en de conferenties die daarmee gepaard gingen. Ook heb ik Ron Sinnige daar als vriend leren kennen.

Na enige omzwervingen kreeg ik in 2003 het verzoek zen onderricht te geven in een integraal spiritueel centrum Kenkon te Wageningen, waar ik als hoogleraar werkte aan de universiteit en woonde met mijn gezin. Omdat ik vond dat ik niet les kon geven zonder zelf een leraar te hebben, heb ik Ton Lathouwers gevraagd om mijn leraar te zijn. “Alleen als je alles wat je weet over het leraar-leerlingschap overboord zet” was het antwoord van Ton. Dat heb ik gedaan en het bleek een gouden greep. Van Ton heb ik werkelijk geleerd wat transmissie inhoudt. De strenge Japanse discipline waarin ik was opgeleid paste uitstekend bij mijn patroon van emoties onderdrukken. Daardoor kon ik vrij makkelijk dagen achter elkaar bijna 24 uur per dag in de lotushouding vertoeven. Maar Ton riep weliswaar in eerste instantie verzet op, want er waren zelfs mensen die hun neus snoten tijdens de zitperiode! Langzaam ging mijn hart open en begon ik te luisteren naar mijn binnenwereld. Ton heeft mij geleerd echt oprecht lief te hebben en mijn ik-gerichtheid langzaam een beetje te doen smelten. Ik ben hem daarvoor echt dankbaar.

Nu geef ik zenavonden in Amsterdam (www.zenaandeamstel.nl) en in Wageningen (www.zeninwageningen.nl) en samen met mijn echtgenote geef ik retraites en trainingen in compassie, bevrijdend inzicht en interpersoonlijke mindfulness en compassie (www.nevejan.net). Daarnaast geef ik les en doe onderzoek in tuinbouw gerelateerde onderwerpen aan de Wageningen Universiteit en aan de hogeschool Inholland in Delft. Mijn grote passie is mensen in vrijheid stimuleren hun Boeddha natuur te ervaren. Ik hoop dat de sesshin in Val Sinestra zal bijdragen aan de ervaring dat de binnenwereld van gedachten en emoties intrinsiek verbonden is met de buitenwereld van bergen en dalen.[/toggle][toggle title_open=”Sluit info” title_closed=”Han de Wit” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]Han de Wit

Dr. Han F. de Wit (1944) promoveerde in 1977 als psycholoog bij prof. Adriaan de Groot aan de Universiteit van Amsterdam. Als research fellow was hij verbonden aan de University of California (Berkeley, VS) en aan de Naropa University (Boulder, VS). Het onderzoek dat De Wit in de Verenigde Staten begon, leidde tot een nieuwe vorm van psychologie, de contemplatieve psychologie, waarmee hij internationale bekendheid verwierf. In 1975 werd hij leerling van de meditatie-meester Chögyam Trungpa Rinpoche, die hem opleidde en machtigde om de boeddhistische visie en beoefening te onderrichten.

Na het overlijden van Trungpa Rinpoche in 1987 werd hij leerling van diens opvolger, Sakyong Mipham Rinpoche, die leiding geeft aan Shambhala International (www.shambhala.org). Sakyong Mipham wijdde Han de Wit in 2000 tot acharya (leraar) en Dharmahouder in de boeddhistische tradities van de Kagyü, Nyingma en Shambhala.

Voor meer informatie over het werk van De Wit zie deze link.

Zijn belangrijkste boeken zijn:

  • De Lotus en de Roos. Boeddhisme voor Westerlingen. Herziene editie (Ten Have 1998; 2016, 7e druk) met een voorwoord van Matthieu Ricard.
  • De Verborgen Bloei. Over de psychologische achtergronden van spiritualiteit (Ten Have, 1993; 2013, 14e druk, bestseller). Engelse vertaling: The Spiritual Path (Duquesne University Press, Pittsburgh, 1994).
  • Het open veld van de ervaring. De Boeddha over inzicht, compassie en levensgeluk (Ten Have, 2009).
  • Wijsheid in emotie (Ten Have, 2014).
  • De Drie Juwelen. Hoe het pad van de Boeddha op te gaan (Ten Have, 2005).
  • Contemplatieve Psychologie (Kampen, Agora/Pelckmans 1987; 2004, 4e druk), ook beschikbaar als e-book. Engelse vertaling: Contemplative Psychology (Duquesne University Press, Pittsburgh, 1991).
  • Boeddhisme voor denkers. Samen met Jeroen Hopster (Ten Have, 2015, 2017, 4e druk).

[/toggle][toggle title_open=”Sluit info” title_closed=”Ton Lathouwers (videolezing)” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]Zie hier voor meer info over Ton…[/toggle]

Een retraite is een meerdaagse zen-activiteit waarbij gedurende de dag een aantal meditatiesessies gehouden worden. De traditionele vormen van de zentraining worden gerespecteerd: de stilte, zazen (zitmeditatie), kinhin (loopmeditatie), het zingen van sutra’s (Boeddhistische teksten), teisho’s (dhamma-toespraken, lezingen) en dokusan (privé-gesprek met de leraar).

Het programma van de sesshin’s is geworteld in de Chinese Ch’an traditie. Naast 3 perioden van zitmeditatie-loopmeditatie-zitmeditatie per dag, geeft Olaf van Kooten dagelijks een teisho, wordt ’s ochtends Hisamatsu’s Gelofte aan de Mensheid gereciteerd en worden er sutra’s gezongen.

In de middag wordt er gewandeld in de prachtige omgeving van het hotel met prachtige uitzichten op het hooggebergte van de Zwitserse Alpen. Deze wandeling wordt begeleid door Louise Kleinherenbrink en gebeurt in stilte.

In de avonden worden verschillende lezingen gehouden en op woensdag wordt er een film vertoond.

Het is beslist niet nodig uitgebreide ervaring te hebben in het mediteren. Sterker nog: het is de uitdaging van veel mensen die al jaren mediteren om een beginner te blijven. Ook als u nooit eerder bij een sesshin bent geweest, kunt u meedoen.

Er zijn geen rangen en standen; de Chinese Zen (Ch’an) is een open stroming.

Hotel Val Sinestra

Hotel Val Sinestra

Hotel Val Sinestra ligt in het dal “Val Sinestra” in de Zwitserse Alpen.

Het hotel is in 1912 gebouwd rondom medicinale waterbronnen, en diende als kuurhotel.

Na de crisis in de jaren dertig en de tweede wereldoorlog, kwamen er snellere medicamenten op de markt, waardoor het kuurhotel niet meer loonde.
Sinds 1978 is het in eigendom van Nederlandse eigenaren.

De inrichting van dit uniek gelegen hotel ademt nog altijd de sfeer uit van begin 20e eeuw.

In de directe omgeving van het hotel vindt u de wonderlijke schoonheid van de Alpen.
Vele wandelingen zijn vanuit het hotel mogelijk.

 

Programma Sesshin “Val Sinestra” 2017

Zondag

9.00 uur – Vertrek Utrecht
9.30 uur – Vertrek Arnhem
22.00 uur – Aankomst Val Sinestra

Maandag

06.30 – 07.00  –  Meditatie
07.00 – 07.15  –  Wandelmeditatie
07.15 – 07.45  –  Meditatie
07.45 – 08.00  –  Sutra’s zingen
08.00 – 09.00  –  Ontbijt
09.00 – 09.30  –  Welkom en introductie
09.30 – 10.00  –  Rondleiding in het hotel
10.00 – 10.30  –  Koffie/thee
11.00 – 17.00  –  Stiltewandeling (o.l.v. Louise Kleinherenbrink)
18.00 – 19.30  –  Diner
20.00 – 21.00  –  Lezing: Han de Wit

Dinsdag

06.30 – 07.00  –  Meditatie
07.00 – 07.15  –  Wandelmeditatie
07.15 – 07.45  –  Meditatie
07.45 – 08.00  –  Sutra’s zingen
08.00 – 09.00  –  Ontbijt
09.30 – 10.00  –  Lezing: Olaf van Kooten
10.00 – 10.30  –  Koffie/thee
11.00 – 16.00  –  Stiltewandeling (o.l.v. Louise Kleinherenbrink)
16.00 – 17.00  –  Lezing: Han de Wit: De boeddhistische visie op meditatie en onze geest
18.00 – 19.30  –  Diner
20.00 – 21.00  –  Videolezing: Ton Lathouwers

Woensdag

06.30 – 07.00  –  Meditatie
07.00 – 07.15  –  Wandelmeditatie
07.15 – 07.45  –  Meditatie
07.45 – 08.00  –  Sutra’s zingen
08.00 – 09.00  –  Ontbijt
09.00 – 17.00  –  Vrije invulling
18.00 – 19.30  –  Diner
20.00 – 21.00  –  Lezing: Louise Kleinherenbrink

Donderdag

06.30 – 07.00  –  Meditatie
07.00 – 07.15  –  Wandelmeditatie
07.15 – 07.45  –  Meditatie
07.45 – 08.00  –  Sutra’s zingen
08.00 – 09.00  –  Ontbijt
09.30 – 10.00  –  Lezing: Olaf van Kooten
10.00 – 10.30  –  Koffie/thee
11.00 – 16.00  –  Stiltewandeling (o.l.v. Louise Kleinherenbrink)
16.00 – 16.30  –  Meditatie
16.00 – 17.00  –  Lezing Han de Wit: Over hannya (prajña) en ku (shunyata)
18.00 – 19.30  –  Diner
20.00 – 21.00  –  Film: Geschiedenis van Val Sinestra

Vrijdag

06.30 – 07.00  –  Meditatie
07.00 – 07.15  –  Wandelmeditatie
07.15 – 07.45  –  Meditatie
07.45 – 08.00  –  Sutra’s zingen
08.00 – 09.00  –  Ontbijt
09.30 – 10.00  –  Lezing: Olaf van Kooten
10.00 – 10.30  –  Koffie/thee
11.00 – 16.00  –  Stiltewandeling (o.l.v. Louise Kleinherenbrink)
16.00 – 16.30  –  Meditatie
16.30 – 16.45  –  Wandel meditatie
16.45 – 17.15  –  Meditatie
18.00 – 19.30  –  Diner
20.00 – 21.00  –  Lezing: Han de Wit

Zaterdag

06.30 – 07.00  –  Meditatie
07.00 – 07.15  –  Wandelmeditatie
07.15 – 07.45  –  Meditatie
07.45 – 08.00  –  Sutra’s zingen
08.00 – 09.00  –  Ontbijt
09.30 – 10.00  –  Meditatie
10.00 – 10.30  –  Lezing: Olaf van Kooten
10.30 – 17.00  –  Vrije invulling
20.00 – 21.00  –  Meditatie

Zondag

5.30 uur – Vertrek Val Sinestra naar Utrecht/Arnhem
18.00 uur – Aankomst Arnhem
19.00 uur – Aankomst Utrecht

 

Praktisch

Prijs: € 774 p.p.

Aanmelden via de website van “Special Place Events”: www.specialplaceevents.nl

Op basis van:

  • 7 overnachtingen
  • Gebruik van gedeelde kamer voor 2 personen
  • 3 maaltijden per dag (vegetarisch of vlees/vis)
  • Koffie en thee
  • Deelname aan alle programmaonderdelen
  • Gebruik van alle ruimtes in en om het hotel
  • Busreis Utrecht/Arnhem naar Val Sinestra v.v.

Extra:

  • Toeslag 1-persoons kamer: € 75 (beperkt beschikbaar)
  • Handoeken set: € 5 (kleine en grote handdoek en een washandje)

Korting:

  • Gebruik eigen vervoer: € 75
Scroll naar boven