Nieuwsbrief maart 2021

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief vragen we je aandacht voor de volgende onderwerpen: de sesshin in mei, maandelijkse zen zaterdagen en waakvrijwilligers gevraagd.


Sesshin in mei: thuis of in het klooster?

De eerstvolgende sesshin is van 12 tot 16 mei. Het is nog niet bekend of we in het klooster kunnen worden ontvangen. Uiterlijk drie weken van tevoren kunnen we daarover pas een mededeling doen. In het klooster zijn er dertig mensen welkom. Afhankelijk van de wifi mogelijkheden in de zendo, zal er dan weer met zoom worden gewerkt voor degenen die vanuit de thuissituatie aan de sesshin willen deelnemen. Hoewel de sesshin al ver in aantal is overtekend, laten we de inschrijving open staan, om mensen de gelegenheid te geven om via een zoomlink mee te doen. Iedereen die zich aangemeld heeft en niet bij de dertig deelnemers in het klooster zit, krijgt als alternatief de mogelijkheid via zoom aangeboden.


Maandelijkse zen zaterdagen

Met ingang van Paaszaterdag organiseren we elke eerste zaterdag van de maand een meditatiebijeenkomst met Ton Lathouwers. We mediteren twee perioden van 10.00 – 12.00u met een teisho van Ton en van 16.30 – 18.00u. Binnenkort volgt meer informatie over het aanmelden.


Waakvrijwilligers gevraagd

Stef Lauwers, voormalig boeddhistisch geestelijk verzorger bij justitie en een tijd lang als docent verbonden aan de opleiding voor boeddhistisch geestelijke verzorgers aan de VU, werkt nu in een groot consortium van verpleeghuizen met als hoofdlocatie Amstelveen. Hij wil hier graag een groep van waakvrijwilligers opzetten. Het komt soms voor dat bewoners lang alleen op een kamer liggen, zelfs in de terminale fase, en dat past niet altijd bij een bepaalde bewoner. Waakvrijwilligers kunnen dan aanwezigheid bieden. Voorwaarden:

  1. Mensen volgen de basisopleiding voor vrijwilligers en krijgen een vrijwilligerscontract.
  2. Stef Lauwers geeft een specifieke waakvrijwilligersopleiding.
  3. Waakvrijwilligers zijn vanwege de aard van het werk onregelmatig oproepbaar. In overleg werken ze overdag, ’s avonds of eventueel ook ’s nachts. Gedacht wordt aan een tijdspanne van twee uur per bezoek, maar in overleg kan daarvan worden afgeweken.

Stef is mede op zoek naar mensen met meditatie-ervaring, omdat die gewend zijn in de stilte aanwezig te kunnen zijn in soms moeilijke situaties. Inzet in het hospice behoort ook tot de mogelijkheden. Als je je aangesproken voelt en in de buurt woont van Amstelveen/Amsterdam, neem dan contact op met Stef Lauwers via s.lauwers@zhga.nl.


Scroll naar boven