Contacten met China

Sinds 2012 zijn er weer contacten van Maha Karuna Ch’an met China, in het bijzonder met het Chinese hoofdklooster (het Longquan klooster) van onze traditie. Ven. XianqingChina chairsAndré van der Braak bracht daar in oktober 2012 een bezoek. Dit bezoek maakt deel uit van een doorlopende dialoog. Juni 2013 was er een tegenbezoek van Ven. (afkorting voor Venerable: Eerwaarde) Xianqing aan Nederland, waar hij met Ton en Louise heeft geluncht, en daarna op de VU heeft gesproken. André bracht juli 2013 weer een bezoek aan het Longquan klooster, waar hij een lezing hield over compassie (zie deze pagina…).

Oktober 2016 is er een gesprek met Ton opgenomen waarin o.a. gesproken werd over de Chinese kloosters en de relatie met ‘onze’ Ch’an sangha. U kunt het kloostergedeelte van het interview hieronder beluisteren (of hier downloaden):

Januari 2014 kwamen twee Chinese monniken naar Nederland, Eerw. Xiangqing en Eerw. Xianwei. Zij namen deel aan de januari sesshin, en gingen in de week erna het hele land door om kennis te maken met- en deel te nemen deel aan activiteiten van lokale Maha Karuna groepen.

In dit bericht kunt u enkele foto’s zien van de retraite van januari 2014, met de beide Eerwaarden.

De twee Chinese monniken bij de Zengroep HengeloMaandag 27 januari waren zij bij de Zengroep Hengelo. Daar hebben zij mee gemediteerd, de Hartsutra gezongen, gesproken over hun leven in het klooster, geslapen en ontbeten. Links een foto van deze dag.

Dan is hier een impressie van hun bezoek aan Zen in Zutphen van woensdag 29 januari. Vrijdag was er Chinees nieuwjaar vieren bij de Chinese gemeenschap in Den Haag.

Zaterdag 1 februari gingen de monniken naar een Zendag in Groningen. Foto’s en mp3’s (van de toespraak van André van der Braak, een vraag- en antwoordsessie met de monniken én een stuk recitatie van de Hartsutra op z’n Chinees) kunt in dit bericht vinden.

Op zondag 2 februari ging de rondreis naar de Zengroep Breda. Tom Jumelet schreef een verslagje en stuurde enkele foto’s, wat u in dit bericht kunt lezen en bekijken.

Verder zijn of waren de Chinese monniken te gast:

Via deze pagina en onze FaceBook groep houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Scroll naar boven