Nieuwsbrief 17 maart 2020

“andrà tutto bene”

De meeste lokale meditatiegroepen zullen inmiddels het besluit hebben genomen om voorlopig niet meer bij elkaar te komen. Maar juist in deze tijden van onzekerheid en angst voor wat er in de komende maanden kan gaan gebeuren, is het des te betekenisvoller om gezamenlijk te blijven mediteren en elkaar te blijven inspireren.
Maha Karuna Ch’an wil daarom alle groepen en leraren in de gelegenheid stellen om online door te blijven gaan met de meditatiebijeenkomsten. De komende weken wordt de keuze bekendgemaakt van een programma dat voor iedereen beschikbaar komt, zodat we dat, als mensen dat willen, vanaf april kunnen gebruiken voor online bijeenkomsten.

Corona houdt ons allemaal in de ban. Het raakt ieder leven overal en inmiddels wereldwijd. Onze levens staan op hun kop, angst sijpelt door in de wetenschap dat nog heel veel mensen corona zullen krijgen en wij misschien ook wel. Alles is ontregeld en iedereen is bezig om zijn of haar leven en dat van naasten en dierbaren, zoveel mogelijk op de rails te krijgen. Sommigen onder ons zitten in quarantaine, anderen blijven als mantelzorger ronddraven. Ontmoetingen worden noodgedwongen schaars, we worden meer op onszelf teruggeworpen. We zoeken naar nieuwe manieren om contact te houden.

Juist in deze tijden is het belangrijk om elkaar te ondersteunen en elkaar door deze tijden heen helpen. Het kan immers zeker een maand maar waarschijnlijk langer duren, voordat deze crisis enigszins is bezworen. En dan heb ik het nog niet over de directe gevolgen voor heel veel mensen van verlies van geliefden en op de langere termijn verlies van inkomen of werk en de bestaanszekerheid die voor velen onder druk zal komen te staan.

Ik hoop dat veel groepen gebruik zullen gaan maken van de online voorziening die we binnenkort aanbieden. Laten we er zijn voor elkaar, laten we elkaar helpen om deze tijden door te komen. Iedereen in zijn of haar omgeving en “volgens de eigen roeping in het leven” vindt iets wat bijdraagt aan onze onderlinge verbondenheid. Er vinden hartverwarmende initiatieven plaats, groot en klein, want de keerzijde van dit alles is dat er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen.

Met ons straatkoor gaan we bijvoorbeeld aan het begin van de avond een half uurtje zingen. In een grote kring samen zingen op een pleintje in de straat voor de buurtbewoners, om iedereen een hart onder de riem te steken, om elkaar kracht en inspiratie te geven, om onze zorgen en angsten even te vergeten. Om ons verbonden te voelen met elkaar. We beginnen en sluiten af met het lied wat een paar jaar geleden ook tijdens sesshins een tijdje is gezongen:

Wechselden Pfaden,
Schatten und Licht,
Alles ist Gnade,
Fürchte Dich nicht.

Samen houden we het hoofd koel en ons hart open. Een hart van compassie, dat wens ik ons allen toe, een compassievol hart, waardoor we met onze innerlijke wijsheid en liefde in de wereld staan.
In navolging van de kinderen in Italië die: “andrà tutto bene” op een muur schreven, zeggen we hen na: alles komt goed! We vertrouwen dat het goed komt. Samen blijven we zitten.

Elsbeth Wolf, voorzitter Maha Karuna Ch’an

1 gedachte over “Nieuwsbrief 17 maart 2020”

  1. Edel Maex van de lokale Zen-groep “Zen in de Maalstroom, Antwerpen”, bezorgde ons dit filmpje dat je bij het mediteren thuis kunt gebruiken.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven