Nieuwsbrief april 2021

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief vragen we je aandacht voor de volgende onderwerpen: twee interviews met Ton, de Klimaatwake bij het Catshuis, de Zen zaterdag van 1 mei en de sesshin in mei.


Interviews met Ton Lathouwers

In het kader van de Maand van de Spiritualiteit sprak Alexandra van Ditmars met Ton Lathouwers. Dat leverde een prachtig compact verhaal op in de katern Religie & Filosofie van dagblad Trouw. Dit is te lezen via deze webpagina.

In Zen&Zo 26 van 14 april heeft Marlous Lazal een gesprek met Ton Lathouwers over zen, troost en devotie, over Hisamatsu en Huineng en nog een heleboel meer. Het is te beluisteren via de webpagina Live opnames. Aflevering twee gaat volgende week online.


Klimaatwake bij het Catshuis[1]

Op 19 april besteedde het Boeddhistisch Dagblad aandacht aan de Klimaatwake, die even na het middaguur begon. De Klimaatwake is een wake die overdag bij het Catshuis in Den Haag plaatsvindt en vanaf 20.00u tot 8.00u ‘s morgens vanuit de huiskamer via een online verbinding. De wake kun je volgen via de livestream www.deklimaatwakers.nl .

Tot en met de kabinetsformatie zal er een aanhoudende wake zijn. Klimaatwakers roepen de volgende regering op om de klimaat- en ecologische crisis ook echt als een crisis te behandelen en – net als bij de coronacrisis – te doen wat nodig is om deze in te dammen door in het regeringsakkoord effectief en ingrijpend klimaatbeleid op te nemen. De Klimaatwakers stellen dat de klimaatcrisis en de ecologische crisis snel en eerlijk moet worden aangepakt. Nederland dient in 2025 klimaatneutraal te zijn.
De Klimaatwakers: ‘We waken omdat we de wacht houden voor de toekomst van onze aarde. We waken en rouwen omdat onze verwachting op het nodige klimaatbeleid aan het uitdoven is en er nu al talloze mensen lijden onder de gevolgen van deze crisis. En we waken omdat het nog niet te laat is en we hopen dat het tij zal keren.’

De wake roept op tot solidariteit met de landen die het zwaarste lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Het vorige kabinet heeft eigen klimaatdoelen niet gehaald. In november 2020 sloeg het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) alarm: het kabinet zal de klimaatdoelen voor 2030 niet halen. Ook het door de rechtbank opgelegde Urgenda-doel (Nederland moest in 2020 al 25% minder CO2 uitstoten dan in 1990) wordt met voeten getreden. Het Parijsakkoord is onvoldoende om het tij te keren: het KNMI geeft aan dat de aarde over negen jaar mogelijk al 1,5ºC is opgewarmd.

Het aankomende kabinet is het laatste dat kan voorkomen dat de aarde meer dan 1,5ºC opwarmt. De veranderingen in de natuur naderen desastreuze kantelpunten. Als er nu niets gebeurt, is het volgens de deelnemende organisaties te laat. Steeds meer plant- en diersoorten sterven uit en in het Globale Zuiden verliezen mensen nu al hun baan, woning of zelfs hun leven door de gevolgen van klimaatverandering.

Ruim dertig partnerorganisaties, waaronder Milieudefensie, Oxfam Novib en zeven politieke jongerenpartijen, ondersteunen het initiatief van Extinction Rebellion en Fridays For Future.

Maha Karuna Ch’an ondersteunt dit initiatief en roept iedereen op om zich aan te sluiten bij de Klimaatwake op woensdagen van 20.00u tot 22.00u. De tweewekelijkse online meditaties van Zitten in verbondenheid op de woensdagen blijven gewoon doorgaan.


Zen zaterdag

De volgende Zen zaterdag is op 1 mei van 10.00u tot 12.00u en van 16.30u tot 18.00u. Aanmelden kan via deze webpagina.


Sesshin van 12 – 16 mei

De mei sesshin gaat niet door op locatie. De zusters in het klooster van Steyl houden de deuren nog even gesloten. Wij stellen nu alle hoop op de zomer sesshin in Steyl. Mocht je via zoom willen deelnemen aan de mei sesshin dan graag nog even aanmelden via webpagina Thuissesshin zodat je op de lijst van online deelnemers komt en we je dagelijks de deelnamelink kunnen sturen.


[1]Boeddhistisch Dagblad 19 april 2021

Scroll naar boven