Nieuwsbrief september 2019

Beste lezer,

Welkom bij de september nieuwsbrief van Maha Karuna Ch’an. We hebben opnieuw 5 mededelingen.


Zen in Zutphen: overdracht door Ton aan Fen op 17 oktober

Op 17 oktober draagt Ton formeel de begeleiding van de meditatiegroep van Zutphen over aan Fen Hoffstädt. Zij zal vanaf het komende najaar de groep begeleiden. Ton zal dan de laatste keer aanwezig zijn en een teisho houden. Hij heeft besloten om zich voornamelijk te gaan richten op de sesshins van Steyl, die vier maal per jaar worden georganiseerd. Raadpleeg voor informatie over de overdracht de website “Samen zitten”. De bijeenkomsten vinden plaats in een mooie intieme meditatie ruimte aan de Pr. Bernhardstraat 10a in Zutphen, ongeveer vijf minuten afstand van de vorige plek.

Transmissie Geert Mortier

Op zondag 18 augustus heeft Geert Mortier transmissie ontvangen van Ton. Vanaf de allereerste dagen van het onderricht van Ton, is Geert zijn leerling geweest. Beiden zijn sindsdien een lange en bewogen weg gegaan. Geert was redacteur van het boek ‘Meer dan een mens kan doen’.
Op verzoek van Geert heeft de transmissie in een sobere en intieme ceremonie plaatsgevonden in de kleine zendo in het huis van Ton. Moge de tansmissie aan Geert velen onder ons ten goede komen en moge het zijn weg verdiepen.

Vrouwen en transmissie: Artikel over Greetje Limpens

Ton heeft in 2002 aan Elisabeth Dinnissen en in 2003 aan Greetje Limpens transmissie gegeven. Beiden waren min of meer in de vergetelheid geraakt; voor velen van Maha Karuna Ch’an waren ze zelfs volkomen onbekend. Om onze voorgangers te eren, gingen we op onderzoek uit.
Begin dit jaar werd een interview met Elisabeth Dinnissen op de website geplaatst. We hebben haar ontmoet en op onze zoektocht vonden we prachtige juweeltjes. De boeken van zuster Elisabeth Dinnissen zijn sindsdien weer beschikbaar gekomen en worden veel gelezen.
Over Greetje Limpens was het moeilijker om informatie te achterhalen. Inmiddels is ook dat gelukt en een artikel over haar kunt u hier vinden. Het gedachtengoed dat Greetje heeft nagelaten in de vorm van Katernen is op de website te vinden onder “Lezen ter inspiratie“. Inmiddels heeft Marja een artikel in voorbereiding over Bieke VandeKerckhove, dat vijf jaar na haar overlijden in 2020 zal verschijnen. Bieke is natuurlijk alles behalve in de vergetelheid geraakt. Er zijn veel mensen voor wie Bieke veel in hun leven heeft betekend. Met een aantal van hen wordt hierover gesproken om de nagedachtenis van Bieke te eren. De drie vrouwen die tussen 2002 en 2014 transmissie kregen in de traditie van Maha Karuna Ch’an hebben daar alle drie op geheel eigen wijze inhoud aan gegeven. Dat zij een gids op ons pad mogen (blijven) zijn.

Studiesesshin Genjōkōan september 2019

We brengen nog een keer de studie-sesshin over de Genjōkōan van Dōgen onder de aandacht. André organiseert de sesshin tussen 13 en 15 september. Aanmelden kan nog, zie de website van André van der Braak. Het weekend wordt gehouden in het klooster van de broeders, Missiehuis St. Michaël in Steijl. André geeft op verzoek korting aan mensen voor wie de kosten te hoog zijn.

Zitten in onderlinge verbondenheid

Om aan de verzoeken van verschillende kanten tegemoet te komen zijn de zitmomenten in de avonden uitgebreid: Maandag, woensdag en vrijdag van 22.00u – 23.00u.

Meditatie thuis in verbondenheid met alles en iedereen:
iedere maandag- woensdag- en vrijdag tussen:
*    9.00u en 10.00u
*  20.00u en 21.00u
*  22.00u en 23.00u

11 gedachten over “Nieuwsbrief september 2019”

  1. Proficiat Geert met deze stap! Erkenning van je inzicht, inzet en toewijding. Dank zij jou gaat de eerste meditatiegroep van Ton (in Leuven) nog altijd voort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven