Extra nieuwsbericht

Dinsdag 28 april is Zr. Elisabeth Dinnissen Roshi in haar slaap in alle rust overgegaan. Ze leefde met leven-dood; in zekere zin leefde ze er onbevreesd naar toe; ze was er nieuwsgierig naar vanuit haar diepe geloof in de Verrijzenis. Maar wellicht kende ze de regels van Euripides, Grieks dichter en schrijver plm 500 BC, “Wie weet of niet het leven sterven is en sterven tot het leven leidt?”

Zr. Elisabeth Dinnissen kreeg in 2002 transmissie van Ton. In het voorwoord van ‘Helende Aandacht’ schrijft Ton:  “Zuster Elisabeth heeft altijd gevoeld trouw te moeten blijven aan de religieuze gemeenschap waartoe ze zelf behoorde: de trappistinnen. Zowel de katholieke kerk als het trappistinnenklooster bleven haar plaats, omdat ze ondanks alles bleef geloven in de levenskracht van deze spirituele bewegingen, die al zo veel eeuwen bestonden: ‘A great movement will never die’. Het zijn woorden die ze in dit verband dikwijls aanhaalt, waarvan ze de herkomst niet meer weet. Het zijn woorden om nooit te vergeten.

Het contact met de zenmeditatie en de verdieping die daarvan het gevolg was, omschrijft zuster Elisabeth steevast met de woorden ‘open en vrij worden’. Toen haar eens gevraagd werd, hoe haar godsbeeld onder invloed van de zenmeditatie was veranderd, zei ze: ‘Het is voor mij nu als een oneindige, levende leegte. Je zwemt erin, open en vrij’. Bij haar transmissie tot zenmeester in de Chinese Lin Chi Ch’an traditie kreeg ze daarom de naam: ‘Licht van openheid en vrijheid’.
We hebben er een engelbewaarder bijgekregen. Moge ze in het Licht zijn opgenomen.

Vandaag wordt Zr. Elisabeth vanwege corona in besloten kring begraven in de Abdij Koningsoord in Oosterbeek.

In 2019 publiceerden we een interview, dat we met haar hadden in september en december 2018, met een aantal prachtige reacties naar aanleiding van haar overlijden op 28 april jongstleden.

Elsbeth Wolf, voorzitter Maha Karuna Ch’an

4 gedachten over “Extra nieuwsbericht”

 1. miek manders

  Ik heb haar boekjes zo gewaardeerd. Een mooi en zuiver mens vond ik haar.
  Zij zal zich ongetwijfeld verzoend hebben met dood-gaan.
  ik rouw om haar.

 2. Hélène van Oorschot

  Ik rouw ook om haar.
  Haar prachtige boekje ‘Brugjes naar de diepte’ heb ik erg vaak (eigenlijk grotendeels!) gebruikt ter inleiding van onze aanvankelijk wekelijkse stiltemeditatie, die inmiddels al 10 jaar plaatsvindt.
  Helaas heb ik haar niet ontmoet toen ik een paar maal in Abdij Koningsoord logeerde.
  Toch heb ik het gevoel haar vaak ontmoet te hebben, vanzelf, in haar prachtige teksten!
  Ze is een geweldige brug tussen christendom en zen…
  Dank je wel voor alles, voor wat je uitstraalt, voor je prachtige inzichten, lieve zuster Elisabeth!
  Sterkte voor allen die haar nu missen!
  Ja, moge zij nog steeds zwemmen in de oneindige levende leegte, open en vrij…

 3. A.F.M.Peeters

  Anna Maria Peeters,

  Ik heb haar ontmoet via de Abdij Koningsoord in Berkel Enschot en Arnhem . Ik ontmoette haar in eerste instantie via haar gedichten en verhalen maar ook vanwege haar grote belangstelling voor de ZENWEG ….. een weg , die ikzelf pas ging ontdekken o.a. via Ton Lathouwers en Jos Stollman ….Van Zuster Elisabeth leerde ik óók “om mijn eigen weg te gaan ” aangezien mijn weg op deze aarde nogal complex was …… maar die ik uiteindelijk toch heb gevonden ( geboren 1931 ) dankbaar voor haar leven, gebeden, worstelingen, gedichten en gedachten …… Anna Maria . ( lid van de Abdijgroep )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven